Tratamanetul endodontic sau de tratamentul de canal este necesar atunci cand caria infecteaza nervul dintelui. In aceasta situatie dintele se trateaza de la interior catre exterior pentru a elimina cauza infectiei. Microscopul dentar ofera marirea si iluminarea necesare pentru…
Implant dentar sau tratament ?
In practica noastra intalnim frecvent cazuri in care dintii sunt foarte afectati de carie, ceea ce inseamna ca primul pas il reprezinta decizia intre a trata dintele sau extractie. Principalul criteriu al acestei decizii este prognosticul tratamentului: este dintele recuperabil…
Obturatii fotopolimerizabile realizate cu ajutorul microscopului dentar
Obturatiile fotopolimerizabile cunoscute uzual sub denumirea de plombe sunt restaurari directe ale dintilor afectati de carie. Vizibilitatea superioara oferita de microscopul dentar prin marirea de pana la 24 de ori a imaginii si prin iluminarea puternica permite medicului indepartarea in…
Importanta controlului periodic
Cel mai bun tratament este preventia. Un control stomatologic la 6 luni permite detectarea cariilor incipiente sau a depunerii de tartru, cauza directa a bolii parodontale care, netratata la timp, duce si la pierderea dintilor. Simptomatologia precum durerea la rece,…
Cand sunt necesare coroanele dentare?
In cazul dintilor sever afectati de carie, restaurarea directa (sau plomba) nu mai este suficienta pentru a asigura rezistenta mecanica a dintelui in timpul masticatiei. Astfel, fractura unuia sau mai multor pereti ai dintelui poate aparea oricand. Daca fractura ajunge…
Izolarea cu diga
Saliva este considerata un impediment in cadrul multor manopere stomatologice, dat fiind faptul ca materialele utilizate in resturarile dentare necesita o suprafata dentara cat mai uscata. Mai mult, in tratamentele endodontice (tratamentele de scos nervul si obturatia de canal) saliva…
Avantajele utilizarii microscopului in stomatologie
Un aspect important al sanatatii orale este detectia afectiunilor dentare intr-un stadiu cat mai incipient.Utilizand microscopul dentar, pot fi reperate carii ascunse, care apar pe suprafetele interdentare inca din faza superficiala. Netratate la timp, aceste carii avanseaza in profunzimea dintelui,…
Implantologiei orala – istorie
Inceputurile implantologiei orale au originile in perioade civilizatiei Maya . Descoperilrile arheologice au evidentiat utilizarea timpurie a implatelor endoosoase ( pozitionate in os ). Situsurie arheologice din Honduras au scos la iveala fragmente de mandibule , pe care sau evidentiat…
Implant dentar – definitie
Implantul dentar este un dispozitiv radicular , cel mai frecvent confectionat din titan , folosit in stomatologie pentru a sustine partea coronara a unuia sau mai multi dinti lipsa . Toate impanetle plasate in zilele noastre sunt implante endoosoase, ele…