Igiena dentara a copilului dumneavoastra

    Si in cazul copilor igiena orala este la fel de necesara ca igiena oricarei parti a corpului. Mentinerea unei stari adecvate a igienei bucale este garantia unei dezvoltari sanatoase a dentitiei temporare si mai ales a dentitiei permanente, precum si evitarea unor afectiuni gastrice, faringiene etc. ale copilului.
    Pe perioada copilariei metodele de igienizare sint asemanatoare, cu mici exceptii, metodelor folosite pentru adulti .In plus pe perioada copilariei trebuie acordata o importanta sporita metodelor de profilaxie, aceasta perioada fiind decisiva in aparitia leziunilor dentare, fiind perioada formarii si mineralizarii substantelor dentare.

    Periajul dentar

    Este indicat ca periajul dentar sa inceapa de la cele mai fragede varste. Nu uitati sa supravegheati spalatul pe dinti de 2 ori pe zi al copilului, chestiune adeseori trecuta cu vederea de multi parinti in graba lor de a iesi pe usa dimineata sau a trimite copiii la culcare seara. Spalatul pe dinti impreuna cu copilul este cea mai buna cale de a-l invata cum sa se spele corect.

    Atat pentru dentitia temporara cit si cea permanenta a copilului s-au descris numeroase tehnici de periaj . Indicatiile generale in ceea ce priveste tehnica periajului dentar sint urmatoarele: periajul trebuie sa asigure acoperirea tuturor suprafetelor dentare, fiecare noua plasare a periutei trebuie sa acopere partial zona anterior periata, periajul incepe din zonele care copilul nu executa un periaj corect. Toate aceste principii de baza trebuie imprimate copilului printr-o supraveghere si corectare continua,de catre parinti.

    Periuta de dinti

    Periuta de dinti este instrumentul principal folosit pentru mentinerea unei igiene corespunzatoare si implicit prevenirea afectiunilor cavitatii bucala atait in cazul adultilor cit si al copiilor.
    Initial periuta de dinti este considerata de copii un obiect de joaca. Este bina ca copilul sa isi aleaga periuta de dinti si pasta. Parintii trebuie sa se asigure ca periuta de dinti are perii moi sau medii si este suficient de mica pentru gurita copilului.
    Periutele de dinti pot fi periutele clasice compuse din miner si portiunea activa. In cazul copiilor minerul este mai scurt , iar portiunea activa este suficient de mica pentru gurita copilului. Perii sint cel mai frecvent sintetici din nylon, necesara fiind consistenta moale cel mult medie. Cei mai multi producatori asociaza portiunea activa a unei periute dentare cu un miner de forme diferite, imitand personaje bine cunoscute de copii din carti desenate si desene animate, facindu-le astfel mai atragatoare.
    Periuta clasica afost descrisa prima oara in anul 1728, de atunci suportind numeroase modificari pina la forma de astazi. O varianta moderna este periuta electrica cunoscuta si sub numele de periuta automata sau mecanica. Periutele electrice pot avea miscari rotative, intr-un sens sau in ambele sensuri, sau miscari oscilante. In cazul copiilor, importanta acestor tipuri de miscari este redusa.
    Au fost facute comparatii prin studii intre periutele electrice si cele manuale pentru a determina capacitatea fiecarui tip in indepartarea placii bacteriene si prevenirea formarii tartrului. Concluzia a fost ca ambele periute sint eficiente daca se folosesc corect. In cazul copiilor insuirea unei tehnici de periaj corecte cu periuta clasica este destul de dificila, in cosecinta in cazul copiilor este mai folositoare periuta electrica.

    Pasta de dinti

    Pentru copii, pasta de dinti din punct de vedere stomatologic trebuie sa contina fluor, dar important este si gustul placut si recipientul atractiv, care de cele mai multe ori sunt indispensabile.

    Ata dentara

    Este indicat sa fie folosita si in cazul copiilor, aceasta curatind suprafetele interdentare si impiedicind acumularea resturilor alimentare. Este recomandat sa se foloseasca in fiecare zi seara inainte de culcare, dupa periajul dentar.
    Pentru folosirea atei dentare copilul trebuie sa fie ajutat de parinte, acesta folosind miscari rotative cu ata dentara in spatiul interdentar. Cel mai frecvent ata dentara este imbibata in solutii antiseptice, astfel eficienta fiind sporita.

    Guma de mestecat

    Tot in cadrul metodelor de igenizare a cavitatii bucale este si folosirea gumei de mestecat. Prin folosirea gumei de mestecat se stimuleaza secretia salivara si prin aceasta se amplifica actiunea de spalare a salivei. Pentru copii sint gume de mestecat care au rolul de a neutraliza PH-ul salivar specific, aparut dupa mese.
    Igiena orala a copilului este foarte importanta in dezvoltarea ulterioara, din acest motiv este necesara introducera in educatia copilului cit mai devreme a acestor metode. Personalizarea metodelor de igienizare se face de catre medicul stomatolog, o data cu eruptia primilor dinti. Tot in cabinetul stomatologic se verifica eficienta periajului dentar, aceasta metoda de verificare este necesara pentru corectarea tehnicilor de igienizare. Din partea parintilor supravegerea si corectarea periajului dentar este obligatorie.