In ultima vreme o tehnica frecvent folosita in cabinetele stomatologice este albirea dentara. Pe scurt albirea dintilor este un proces de decolorare a dentinei si a petelor smaltului si implicit albirea dintilor.
    Tratamentul de albire inca de la introducerea ca solutie in cazul modificarilor coloristice a avut un mare succces, in prezent peste 2,5 milioane de nord-americani intr-un an solicita aceste servicii. Peste acest numar de pacienti se adauga si persoanele in cazul carora este necesara reluarea tratamentul de albire procedeu necesar dupa o perioada de 2-3 ani.

    Coloratiile dentare

    Exista cauze diferite ale colorarii dintilor: consumul de substante care pateaza(ceai, cafea, tutun), inaintarea in varsta, traume, fluorizarea excesiva, degenerarea nervilor si obturatii invechite. Recolorarea dintilor in urma unui tratament de albire este datorata acelorasi factori care au produs colorarea initiala.

    Indicatii

    Candidatii ideali sunt pacientii cu dinti naturali care au pete galbene, maro sau portocalii si pacientii care au dintii patati ca urmare a fumatului, a inaintarii in varsta sau a altor cauze extrinseci. Petele puternice, de exemplu, cele cauzate de consumul de antibiotice, vor raspunde intr-un timp mai indelungat la tratament si cu rezultate mai slabe.
    Succesul tratamentului si gradul de albire a dintilor naturali va depinde de la pacient la pacient, in functie de structura dintilor fiecaruia, de metoda de tratament si de durata de folosire a sistemului de albire, de concentratia substantei active (atentie - concentratia nu trebuie sa fie cea maxima, ea trebuie echilibrata cu gradul de sensibilitate al dintilor fapt ce va fii stabilit de catre medicul stomatolog).
    Toate sistemele de albire cunoscute au eficienta doar pe dintii naturali. In cazul restaurarilor dentare (obturatii, lucrari protetica) eficienta substantelor pentru albire este nula. Din aceasta cauza orice tratament care presupune prezenta obturatiilor sau a lucrarilor protetice, implica din partea medicului stomatolog, o informare a pacientului si orice intentie de efetuare a unei proceduri de albire, se solutioneaza inaintea tratamentului restaurativ.

    Mecanism

    Procesul chimic care sta la baza albirii este simplu. Peroxizii si peroxizii tamponati din substanta de albire sunt adusi in contact intim cu dintele, oxigenul fiind eliberat din aceste materiale si descompus in partile sale componente. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare.
    Produsii rezultati in urma albirii includ: oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organism.

    Precautii

    Utilizarea substanteleor de albire este contraindicata in cazul sarcinii si al perioadei de lactatie . In orice alta situatie sunt necesare doar o serie de precautii: starea de sanatate gingivala este necesar sa fie in bune conditii, prezenta deficitului de mineralizare a substantei dentare in unele zone determina o decolorare mai rapida rezultatul avind un aspect cretos, in zonele cu retractie gingivala poate apare o sensibilitate, aceeasi senzatie poate apare in unele cazuri la mai multi dinti. In aceste situatii este de preferat sa luati legatura cu medical stomatolog. Riscul inghitirii substantei de albire este redus de faptul ca substanta nu determina nici o tulburare la nivelul organismului, doar in unele cazuri gustul poate fi neplacut.

    Metode de albire

    - Albirea la domiciliu este cea mai utilizata metoda, pacientul utilizind un conformator (gutiera) in care se aplica substanta de albire, ulterior fiind purtate de pacient timp de minim 6 ore (difera in functie de tipul produsului commercial). De obicei medicul stomatolog recomanda pacientului folosirea acestei metode in timpul noptii. Se repeta operatiunea intre 6 si 10 nopti.
    - Albirea in cabinet cu substante de albire, mai rar folosita, este mai confortabila pentru pacient, desfasurindu-se in cadrul unei sedinte la medical stomatolog - in acest caz aparitia sensibilitatii pe mai multi dinti este mai frecventa.
    - Albirea cu ajutorul laserului - folosirea razelor luminoase continue pentru a imbunatati efectul de albire este o tehnica destul de recenta prima utilizare fiind in 1996. Confortul si timpul redus de utilizare (aproximativ 30 min. la nivelul unei arcade) determina costul crescut al acestei metode.
    - Albirea cu produse strict comerciale are eficienta redusa dar cu o utilizare pe termen lung poate apare o usoara decolorare si implicit albire a dintilor naturali.

    Concluzie

    Procedeul de albire dentara este o metoda relativ noua la noi in tara (primele truse de albire au fost importate la mijlocul anilor 90) comparativ cu SUA, tara in care sistemele de albire au o istorie de 30 ani plina de succese.
    Riscurile si dezavantajele in cazul folosirii tehnicilor de albire sunt extrem de reduse comparativ cu rezultatele, care de cele mai multe ori sunt spectaculoase cu un efort minim din partea pacientului.