Paradontopatia (Parodontopatie - Wikipedia) este o boala care afecteaza grav sistemul de sustinere al dintilor, de cele mai multe ori pe smaltul dentar neobservandu-se nici o carie. Aceasta defectiune are la baza mai multi factori printre care cei mai importanti sunt:
    - tartrul si placa bacteriana;
    - fumatul;
    - factorii ereditari.


    Odata declansata aceasta afectiune urmeaza o evolutie lenta dar ireversibila. Prin metodele moderne se reduce cat mai mult acesta progresie a bolii, de multe ori reusindu-se stoparea ei. Exista situatii prin care, prin metode chirurgicale se poate reface in proportie mare defectul produs. Primul semn de afectare a parodontiului este inflamatia gingiei din imediata apropiere a dintelui. Ulterior afectiunea se poate propaga in profunzime determinand mobilitatea dintilor.


    Dezvoltarea din ultimii ani a acestui domeniu permite diagnosticarea coresta si tratarea eficienta a dintilor care alfel ar fi avut indicatie de extracite dentara. Foarte important pentru pacient este ca tratamentul parodontal odata inceput necesita o monitorizare pe termen lung (din 6 in 6 luni) pana la stabilizarea afectiunii. In cazuri avansate in care pastrarea dintilor pe arcadele dentare este imposibila, se poate indica extractia dintilor afectati si plasarea implantelor dentare.