Implantologia reprezinta metoda moderna de inlocuire a dintilor lipsa, prin sustinerea coroanei protetice dentare de catre implantul dentar. Confortul pacientului in cazul utilizarii implantului dentar se apropie cel mai mult de confortul dat de dintele natural. Complexul coroana-implant reface atat aspectul initial al dintelui cat si radacina dentara. Prin refacerea portiunii intraosoase, acest complex coroana-implant capata o functionalitate maxima, transmiterea fortelor masticatorii facandu-se direct in interiorul osului.

    Inserarea unui implant dentar devine tratamentul de electie in cazul pierderii unui sau mai multor dinti naturali.Plasarea este deja o manopera uzuala care ofera pacientului posibilitatea unei protezari dentare fixe, cu functionalitate dentara crescuta si confort mult mai mare pentru pacient. Dezvoltarea din ultimele decenii a tratamentului prin implant dentar plaseaza implatologia intr-o grupa terapeutica cu risc foarte redus. In concluzie terapia prin implant dentar devine un tratament foarte sigur pe o perioada lunga de timp.

    Plasarea implantului dentar se face printr-o etapa chirurgicala. In functie de planul de tratament stabilit in aceeasi interventie chirurgicala se pot plasa unul sau mai multe implanturi dentare. Cand s-a stabilit necesitatea mai multor implanturi dentare in aceeasi zona edentata (fara dinti) se indica plasarea tuturor impaltelor dentare in aceeasi interventie. De asemenea in situatia in care edentatiile nu sunt in zone invecinate se stabilesc dupa caz inserarile implanturilor in una sau mai multe sedinte.

    In ciuda titlului de interventie chirurgicala, plasarea unui implant dentar este o manopera minim invaziva, cu riscuri reduse, care se realizeaza cu anestezie locala. Este o procedura fara durere pe parcursul careia pacientul poate beneficia de acelasi confort ca in timpul oricarei alte manopere.

    In cazul pacientilor pentru care stresul acestui tip de tratament provoaca un anumit grad de anxietate, in clinica noastra exista posibilitatea sedarii intravenoase asistate de un medic anestezist, pacientul nefiind constrins sa renunte la un tratament cu numeroase beneficii din cauza fricii, conducand astfel la o abordare extinsa terapiei prin implant dentar. Sedarea intravenoasa este o manopera adjuvanta interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor. Aceasta manopera este efectuata in cabinetul stomatologic de catre un medic anestezist, acesta monitorizand starea pacientului pe tot parcursul interventiei. Metoda de sedare intravenoasa este indicata atat in cazul interventiilor chirurgicale extinse cat si in cazul plasarii unui singur implant dentar in situatie impusa de anxietatea (frica) pacientului.

    Dupa inserarea implantului dentar urmeaza etapa de osteointegrare, etapa in care implantul dentar este integrat, anchilozat la nivelul osului alveolar. Aceasta etapa poate dura intre 3 si 6 luni. Exista situatii in care aceasta etapa poate fi scurtata pana la 2 saptamani. In aceasta etapa nu este necesara prezenta pacientului la clinica stomatologica.

    Dupa parcurgerea acestei etapa de 'pauza terapeutica' urmeaza etapa protetica, etapa in care se confectioneaza lucrarea dentara. Etapa protetica, in functie de compexitatea cazului, poate dura doua, trei sau mai multe sedinte. Dupa finalizarea lucrarii protetice indifferent de complexitatea ei, se impune controlul structrurii implato protetice dupa o perioada de 6 luni.