Implantologia este o specialitate stomatologica care se ocupa de reabilitarea arcadelor dentare cu ajutorul implantelor dentare. Implatul dentar asigura o refacere completa a structurii dintelui initial. Citeste mai mult ...

    Implantologia (Implantologie - Wikipedia) reprezinta metoda moderna de inlocuire a dintilor lipsa, prin sustinerea coroanei protetice dentare de catre implantul dentar. Confortul pacientului in cazul utilizarii implantului dentar se apropie cel mai mult de confortul dat de dintele natural. Complexul coroana-implant reface atat aspectul initial al dintelui cat si radacina dentara. Prin refacerea portiunii intraosoase, acest complex coroana-implant capata o functionalitate maxima, transmiterea fortelor masticatorii facandu-se direct in interiorul osului.

    Plasarea implantului dentar se face printr-o etapa chirurgicala. In functie de planul de tratament stabilit in aceeasi interventie chirurgicala se pot plasa unul sau mai multe implanturi dentare. Cand s-a stabilit necesitatea mai multor implanturi dentare in aceeasi zona edentata (fara dinti) se indica plasarea tuturor impaltelor dentare in aceeasi interventie. De asemenea in situatia in care edentatiile nu sunt in zone invecinate se stabilesc dupa caz inserarile implanturilor in una sau mai multe sedinte.

    Sedarea intravenoasa este o manopera adjuvanta interventiei chirurgicale de inserare a implanturilor. Aceasta manopera este efectuata in cabinetul stomatologic de catre un medic anestezist, acesta monitorizand starea pacientului pe tot parcursul interventiei. Metoda de sedare intravenoasa este indicata atat in cazul interventiilor chirurgicale extinse cat si in cazul plasarii unui singur implant dentar in situatie impusa de anxietatea (frica) pacientului.

    Dupa inserarea implantului dentar urmeaza etapa de osteointegrare, etapa in care implantul dentar este integrat, anchilozat la nivelul osului alveolar. Aceasta etapa poate dura intre 3 si 6 luni. Exista situatii in care aceasta etapa poate fi scurtata pana la 2 saptamini.

    Dupa parcurgerea acestei etapa de 'pauza terapeutica' urmeaza etapa protetica, etapa in care se confectioneaza lucrarea dentara. Etapa protetica, in functie de compexitatea cazului, poate dura doua, trei sau mai multe sedinte.