Endodonia presupune tratamentul infectiilor produse de microbii din caria dentara care ajung pana la tesutul din nervul dintelui, provocand durere. Cu ajutorul unor tehnici speciale de instrumentat combinate cu antiseptice cu actiune specifica pentru acei microbi, precum si a utilizarii microscopului dentar care mareste campul vizual de pana la 25 de ori si ofera o iluminare superioara, tratamentul endodontic are o rata de succes mult mai mare, ceea ce permite salvarea dintelui de la extractia dentara.

    Endodontia este partea din stomatologie care trateaza ce este in interiorul dintelui (endo-dontie = in interiorul dintelui). Astfel, exista anumite particularitati ale acestui tip de tratament:
- se lucreaza intr-un spatiu cu diametru foarte mic (zecimi de milimetru);
- tratamentul presupune combarea unei infectii prin indepartarea cauzei acelei infectii;
- anumiti dinti pot avea radacini foarte curbe, instrumentarea lor fiind mai pretentioasa.

    Tratamentul de specialitate se adreseaza acestor particularitati cu ajutorul unor tehnci specifice de lucru si a unei dotari adecvate:
    - microscopul dentar ofera medicului iluminarea si marirea care ii permit vizualizarea spatiului din interiorul dintelui;
    - tehncile de instrumentare au ca scop eliminarea microbilor din spatiul canalului prin marirea diametrului canalului si irigarea acestuia cu solutii antiseptice foarte puternice cu actiune specifica pentru acest tip de microbi;
    - o data obtinuta aceasta stare de dezinfectie a canalului dintelui, se poate realiza obturatia de canal care va sigila spatiul canalului.

    Tratamentul de specialitate permite frecvent incheierea tratamentului intr-o singura sedinta de lucru, ceea ce duce la realizarea restaurarii coronare ulterioare mai rapid (plomba, coroana sau punte dentara, in functie de caz).

    Spre deosebire de un tratamentul conventional, tratamentul de specialitate se poate adresa si cazurilor mai dificile, avand sanse crescute de salva dintele respectiv de la extractie si implicit protezarea prin implant dentar.