Implantologiei orala – istorie

Inceputurile implantologiei orale au originile in perioade civilizatiei Maya . Descoperilrile arheologice au evidentiat utilizarea timpurie a implatelor endoosoase ( pozitionate in os ). Situsurie arheologice din Honduras au scos la iveala fragmente de mandibule , pe care sau evidentiat implante dentare confecionate din cochilie de scoica . Acest os mandibular provine de la o femeie in jurul varstei de 20 de ani care in locul a trei incisivi inferiori are plasate trei fracmente de scoica. Timp de 40 de ani , specialist din lumea intrega au considerat ca aceste fragmente au fost plasate dupa moarte subiectului la fel ca in numeroase cazuri de fracmente osoase descoperite din timpul civilazitiei Egiptene . In 1971 Profesorul Brazilian Amdeo Bobbio dupa o minutioasa analiza radiologica si histological concluzioneaza ca aceste fragmente de scoica au fost integrate in osul mandibular semn ca plasarea lor a fost in perioada vietii.

Implant Concluzia a fost socanta Implantologia Orala este practicata cu 1350 de ani inainte de parintele implantologiei modern Ingvar Branemark.

In 1950 un colectiv al Univers Cambrige cerceteaza biocompatibilitatea titanului la nivel osos si la nivelul tesuturilor moi. Testele pe expemplare de iepuri au avut success.

In 1952 continund studiile colectivului britanic Per Branemark a constatat legatura rigida si rezistenta a structurilor de titan plasate la nivelui osului femoral al iepurilor . in urmatorii ani sudiile au fost extinse si pe subiecti umani.

In 1952 Dr leonard Linkow SUA a plasat primul 4 implante de titan unui pacient . Patru luni mai tirziu a utilizat ancotarea intra-osoasa pentru a concepe partea protetica. Prof Linkow a beneficiat de renume mondial avind pina in anul retragerii profesionale 2002 un nupar de peste 19000 de pacienti tratati cu success .

Intre timp in 1959 doctorul Italian Stefano Melchiade Tramonte a inteles ca dispozitivul din titan cu forma unui surub este extreme de versatile in sustinerea noior structure dentare . Din 1959 in clinica sa din Italia foloseste implantul dentar din titan cu aspect de surub.

blog imagesDin 1952 si pana in present per Branemark si ulterior colectivul sau au redacted o bibliografie imprsionanta de studii clinice referitoare la diferitele aspect de atasare a titanului de structurile tisulare umane.

Inultimii 60 de ani au fost pantentate numeroase tipuri si modele de implante dentare , dar toate ditre acestea continua principiile de aur stabilite de pionierii implantologiei moderne.

surse foto 1 , 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *